Spørsmål og svar

Adresse til arrangementet
Heggenåsen 60, 3370 Vikersund

Kontaktinformasjon for arrangementet
Ungt Entreprenørskap Viken (region Buskerud)

Hovedansvarlig/HMS: Erlend Eggen, erlend.eggen@ue.no, 977 29 867

Teknisk ansvarlig: Mari Viko, mari.viko@ue.no, 95 91 88 22

Dommer- og presseansvarlig: Daniel H. Carlsen, dc@ue.no, 40 09 40 41

 

Inngang og registrering
Elevene bruker hovedinngangen og registrer ungdomsbedriftens oppmøte i registrerings-disken. Påmeldte deltagere i beste regnskap skal levere Regnskapspermen her!

Utstyr til messen tas inn hovedinngang/ egen sideinngang (se kart), det er også satt opp dropsone for buss - følg anvisninger fra UE STAFF/ parkeringsvakter.


Internett 
Det er trådløst internett tilgjengelig. Vi kan ikke garantere for hastigheter over mobilt nettverk. Passord finnes tilgjengelig på plakater i lokalene.

Standantrekk
De fleste deltakere på messen kler seg opp formelt, og UB’er avtaler gjerne på forhånd hvordan de skal kle seg, slik at man matcher.


Mat
Det serveres ikke gratis mat til Ungdomsbedriftene. Det kan kjøpes mat og drikke i kantina, eller man kan ta med egen mat.

NB! Dette blir en lang dag, spis frokost og pass på å få i dere god og riktig lunsj!

Parkering
Det er gratis parkering. Se kart for parkeringsplasser og følg anvisningene til parkeringsvaktene.
 

Førstehjelp
Ved ulykker, varsle HMS-ansvarlig på tlf 977 29 867. Ved akutte tilfeller: Ring 113.

 

 

A. Hvem kan/bør delta?

Dette virker veldig profesjonelt, vi føler oss ikke så proffe?

Det finnes ingen forventning eller krav om at dere må være "proffe" for å delta på messen. Vi ønsker at flest mulig skal delta og gjøre det beste de kan! Det vil være flott stemning, og dere treffer rundt 500 andre UB-elever. Ta med varen/tjenesten din, gjør det beste du kan og spe på med godt humør! Alle stiller på lik linje, og alle deltar på UB-messe for første gang.

 

Vår forretningside baserer seg på salg av tjenester i lokalsamfunnet. Vi har derfor ingen salgsgevinst å hente på messen. Hvordan blir det å delta da?

BRA! Dette er en fin trening i å presentere forretningsideen og bedriften din. Du treffer mange andre som driver ungdomsbedrifter, får tips og råd, gode kontakter, og er samtidig med i konkurransen. Dere kan selvfølgelig være med i alle konkurransene om dere ønsker og har like stor sjanse til å vinne som alle andre.

 

Vi har ingen logo, brosjyre, webside…, hvordan blir det å delta da?

Det går helt fint! Alle er automatisk med i konkurransen om å vinne kategoriene «beste utstilling» og «Beste salgs- og servicebedrift». Ingen behøver føle seg "proffe" for å delta. Det viktigste er å stille opp og presentere dere på en best mulig måte!

Vi har meldt oss på i beste markedsføring (eller andre kategorier), men har dessverre ikke mulighet til å delta på messa. Kan vi være med i konkurransen selv om vi ikke deltar på messen?

Nei! Alle deltakerne i konkurransene må være utstillere på messen.

 

 

B. Arrangementsdagen

 

Når må vi møte?

Åpningen er kl. 10.00 og da skal standen være klar. Dørene åpner kl. 08.00 og dere bør beregne å være der da. Registrering må gjøres innen 09.30.

           

Hvor møter vi på Vikersund Hoppsenter?

Det første dere må gjøre når dere kommer, er å registrere oppmøte i registreringsskranken som er ved hovedinngangen. Her mottar dere viktig info om dagen. De som ikke registrerer seg før kl. 09.30 anser vi som ikke å ha møtt opp.

 

Når slutter det?

Arrangementet er ferdig etter avsluttende premieutdeling ca kl. 17.00. Da er det rydding og nedrigg av stander før man kan dra.

 

 

C. Stand/utstilling

 

Ordner Ungt Entreprenørskap selve standen, eller må vi skaffe den selv?

Ungt Entreprenørskap ordner pappveggene som skal utgjøre standen deres, og dette står klart når dere kommer på selve messedagen.

Utover standveggene må dere ordne alt selv og rigger og ordner slik dere selv synes passer, men det må IKKE limes/stiftes/tegnes/skrives/males på pappveggene. De skal brukes i flere år fremover. Messen foregår inne i en idrettshall.

 

Når kan vi rigge til standen?

Det er mulig å rigge fra kl 08.00 og frem til åpningen kl 10.00, det er ikke anledning til å rigge under åpningen.

 

Når kan vi rigge ned standen?

Dere skal rigge ned stand etter avsluttende premieutdeling ca kl 17.00. Dere må ikke starte nedrigging før avsluttende premieutdeling er ferdig.

Hvordan bør standen/utstillingen vår se ut?

Dette er det ingen fasit på, så det er altså helt opp til dere selv. Vær kreative, skill dere ut. Hvis dere leter litt i UB-løypa (ungdomsbedrift.no) og blant våre filmer på ue.no (YouTube) så kan dere finne mange tips der. Se konkurransekriteriene for «Beste utstilling» for å se hva dommerne vil vurdere etter. Blant annet skal standen være en informasjonskilde og bidra til salg for bedriften.

 

Har Ungt Entreprenørskap rekvisitter, lys, skjøteledning osv. som vi kan bruke på standen?

Nei, vi legger opp til ett strømuttak for hver UB. Dere skaffer selv det dere ellers måtte ha brukt for. Husk også å ta med egen jordet skjøteledning i tilfelle dere trenger flere stikk og lengre ledning. Det er bedre å ha med en skjøteledning for mye, enn for lite. NB!  max. 10 A belastning (dvs. PC, små spot o.l)! Er det noen tekniske problemer med strøm, sendes SMS med «STRØM stand nr» til 977 29 867. Da vil dere få hjelp.

Vi vil henge opp bilder, plakater osv. på vår stand. Hvordan gjør vi det når veggene er i papp?

Da bør dere kle veggene med duk, laken eller liknende som dere fester utstillingen i. Ta med klyper, snøre eller hyssing. Det er om å gjøre å holde veggene fine slik at vi kan bruke dem i flere år fremover.

Vi ønsker å bruke spotlight på vår stand. Hvordan får vi festet disse?

Veggene er av papp så her er ingen mulighet til å feste med skruer eller lignende. En mulighet er å legge en tynn (og lett) "drager" over standen som hviler på øvre pappkant på begge sider. Lette spotter med klemme/klypefeste bør gå greit å feste her, eller på pappkantene.

 

Vi har lyst til å bruke mikrofoner og/eller musikk for å trekke kunder. Er det lov?

Her får dere bruke sunn fornuft, men regelen er at det skal være diskret bruk! Ingen setter pris på å være nabo med en stand som spiller høy musikk hele tiden. Videre er det heller ikke særlig festlig med en nabo som forsøker å trekke til seg besøkende ved hele tiden å snakke høyt i en mikrofon. Forsiktig bruk kan være vellykket. Husk å snakke med nabostandene om det er ok nivå, å be dem om å si fra dersom de føler det blir for mye. Får dere klager må dere ta hensyn.

 

Må vi stå på standen hele dagen?

Standen må være betjent hele messedagen. Når dere skal spise eller gjøre andre nødvendige ærend, avløser dere hverandre. De som er med i «Beste UB» må passe på å være tilstede når juryen skal ha intervju på standen! Vær vennlig å forflytte dere raskt til og fra når det annonseres for felles program fra scenen.

 

Læreren vår er veldig god til å selge. Har han/hun lov til å hjelpe oss å betjene standen?

Nei.

 

Har læreren vår lov til å hjelpe oss med å rigge opp utstillingen?

Tja, men denne dagen er han/hun i så fall deres assistent. Dere bestemmer hvordan ting skal være, og ikke læreren deres.

 

 

D. Konkurransen

 

Hva konkurreres det i på messen?

Se konkurransekriteriene som er sendt ut. De ligger også på

https://6c068995-a325-423c-a36e-242c7251f1a4.filesusr.com/ugd/7b1cbc_ce2b913d256c4777bea81d22eae8fc68.pdf

 

Hvordan fungerer selve bedømmingen?

Dette er litt avhengig av hvilken konkurranse vi snakker om. Noen konkurranser krever at du sender inn materiell på forhånd (markedsføring, reklamefilm osv). Se de ulike konkurransekategoriene for opplysninger om dette kravet. I slike konkurranser vil dommerne i fred og ro gjøre seg opp en mening om hvem som er verdige vinnere.  Kriteriene de dømmer etter, er beskrevet under de ulike kategoriene.

 

I de konkurransene hvor det ikke er krav om at noe skal sendes inn på forhånd, vil dommerne komme rundt og se på hver enkelt stand. Dette skjer en eller annen gang i løpet av dagen. De vil da snakke med dere, vurdere standen, registrere om dere forsøker å selge noe til dem (husk alle er potensielle kunder!) og se på varen/tjenesten dere selger osv… Kriteriene det dømmes etter, står beskrevet under de ulike kategoriene.

 

Husk alle stands får besøk av dommere, fordi alle automatisk er med i konkurranser hvor dette er nødvendig!

 

Hvem er dommere i konkurransen?

Ungt Entreprenørskap har håndplukket folk til å være dommere på bakgrunn av kompetanse og forståelse for den kategorien de dømmer. Det er dyktige folk, som vil møte dere med et hyggelig vesen på standbesøk.

 

Hva skjer dersom vi ikke rakk å sende inn nødvendige materiell innen tidsfristen?

Da blir både dere og vi lei oss!  En frist er en frist og man blir da avmeldt i den aktuelle kategorien. Man stiller uansett i felleskonkurransene og de andre dere evt. har rukket å sende inn materiell til.

Det står at ungdomsbedriften skal presentere seg på en scene. Må vi gjøre det dersom vi ikke har lyst?

Kun de Ungdomsbedriftenen som er påmeldt til «Beste UB» skal holde en inntil 2 minutters presentasjon på en scene for dommere, og eventuelt et lite publikum.

Dersom dere ikke melder dere på i kategorien "Beste ungdomsbedrift" må dere ikke presentere noe. Dersom dere er påmeldt i denne kategorien, men ikke stiller opp på presentasjonen, blir dere strøket.

Hva skal vi gjøre når vi skal presentere bedriften vår på scenen?

Dette er også opp til dere selv. Det gis likevel noen retningslinjer under beskrivelsen av kategorien "Beste ungdomsbedrift". Vi oppfordrer flest mulig til å melde seg på i kategorien Beste UB. Dette er den gjeveste prisen og her får dere virkelig prøvd dere, og vist dere frem på mange områder. Vi viser igjen til UB-løypa og våre filmer på ue.no (YouTube), her kan dere få tips og ideer.

 

 

E. Kåring av vinnere og premieutdelinger

Blir alle vinnerne automatisk deltakere i norgesmesterskapet?

Nei. Det er kategoriene «Beste Innovasjon», « Beste Yrkesfag» og «Beste Ungdomsbedrift» som gir anledning til å delta på NM for Ungdomsbedrifter.

Hva skjer med vinneren av norgesmesterskapet?  Finnes det et europamesterskap?

Det finnes også et europamesterskap. Vinnerne av «Beste UB» på norgesmesterskapet vil være Norges representant i EM.

 

Hva er premiene i konkurransene?

Se konkurransereglene som er sendt ut.